Meditatie

stupas

Meditatie, korte cursus, 5 keer

‘Onbekend met mediteren heb ik me ingeschreven voor de meditatie. Geen moment spijt gehad. De oefeningen, de stilte, de aandachtige manier waarop Giny de meditatie begeleidt is  goed voor me. Ik ervaar meer aandacht en mildheid bij mezelf.’

Het is een cursus voor beginners én gevorderden. Mensen die met een bepaalde regelmaat mediteren geven aan dat ze zich meer in balans voelen en geluk ervaren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren in het algemeen beter slapen, minder spanning en stress ervaren in werk- en privésituaties. 

De korte cursus, 5 keer, is in vijf achtereenvolgende weken. Daarna is er de mogelijkheid om door te gaan, vijf of tien keer om de twee weken. Dit is afhankelijk van de wensen van de deelnemers.

wanneer  start bij voldoende deelnemers, minimaal 4  

waar wordt nader bekend gemaakt, afhankelijk van aantal deelnemers. 

aanvang 19.30 – ±20.30. 

kosten € 45,- voor 5 keer

Aan bod komen adem en concentratieoefeningen, mediteren op thema’s als stilte en rust ervaren, vertrouwen, compassie. Ook de meditatiehouding komt aan bod. Of men nu in de traditionele meditatiehouding zit, of op een bankje of stoel zit, de uitgangspunten zijn hiervoor hetzelfde. Het is een begeleide meditatie. Veel mensen ervaren dit als prettig, ‘omdat de aandacht minder snel afdwaalt’. Heb je belangstelling, neem gerust contact met mij op.  

Waarom mediteren?

We willen allemaal graag gelukkig zijn. Toch lijkt het zo dat we in ons dagelijks leven vaker momenten meemaken van spanning, irritatie, angst of pijn, dan van gelukkige momenten. Hoe komt dat? Het heeft o.a. te maken dat wij ons vaak laten leiden door zaken die moeten, die men van ons verwacht en door onze eigen verstorende emoties. Hierdoor hebben we vaak het gevoel “geleefd te worden”. Dit geeft spanning, onvrede en vaak ook onzekerheid.

Wanneer onze geest in rust is dan kunnen we ook veel makkelijker ons hart openen voor onszelf en naar anderen. Je voelt dat energie weer gaat stromen, je voelt jezelf prettiger en het heeft direct een uitstraling naar anderen. Wetenschappelijk onderzoek lat zien dat mediteren een groot effect heeft op ons geestelijk en lichamelijk welbevinden. Mensen ervaren in zowel privé- als werk meer ontspanning, meer focus, meer ontspanning in soms lastige situaties.

In de korte cursus leer je om een rustige, vredige geest te ontwikkelen door o.a. concentratie- en visualisatie-meditatie, adem-meditatie  en vervolgens toe te passen in je leven. Na de meditatie is tijd om even na te praten onder het genot van een kopje thee. Mensen ervaren dit als steunend. Na de korte cursus is er mogelijkheid tot nog eens 5 keer mediteren.

Jaarcursus, 14 keer.

Elk jaar start ik in het najaar meditatiecursussen, voor gevorderden én ook voor mensen die hun ervaring met mediteren willen opfrissen. Het is een begeleide meditatie met ingrediënten vanuit de Westerse en Oosterse zienswijzen. Mocht je belangstelling hebben om meditatie te verdiepen en/of weer op te pakken, neem gerust contact met me op. De lessen zijn op om de twee weken. Start begin oktober en gaan door tot half april. 

Leren is als een tekening op de waterspiegel
Contemplatie is als een tekening op de wand
Meditatie is als een tekening in steen.

uit ‘ Hermit of Go Cliffs’