Kristallen klankschalen

Kristallen klankschalen

Door vibratie ontstaat beweging
Door beweging ontstaat kleur
Door kleur ontstaat klank
(uit” Music of the Spheres” van Pythagoras)

Kristallen klankschalen zijn gemaakt van 99,992% pure kwarts en via een bepaald procedé gemaakt. Begin jaren negentig is de werking van dit kristal in de computerindustrie (her)ontdekt. Er wordt gezegd dat in de tijd van Atlantis (verdwenen continent) al werd gewerkt met kristallen schalen. Sinds 1995 werk ik met kristallen klankschalen en daarmee één van de langst spelende  kristallen klankschalen bespelers in Europa. In die tijd werden de kristallen klankschalen alleen in Amerika geproduceerd (octrooi).Zij werden per stuk gemaakt en erg kostbaar. Tegenwoordig worden de schalen machinaal gemaakt en overal in de wereld. De schalen die ik gebruik, komen, op één na, uit Amerika en zijn 25 jaar oud.

Deze kristallen klankschalen worden heel zuiver afgestemd door musici met behulp van de modernste apparatuur. Ze brengen krachtige pure klanken voort vergezeld van harmonische boventonen. Als de kristallen klankschalen worden bespeeld, geeft dit bij mensen verschillende sensaties. Sommigen voelen het als een golf van klank die om hen heen cirkelt, anderen voelen het als een vibratie soms direct op een lichaamsonderdeel. Vaak op een plek die niet in harmonie is. Ook ervaren sommige mensen licht en kleuren om hen heen.

De aangeslagen toon van een kristallen klankschaal verspreidt krachtige trillingen door het lichaam dat uit ongeveer 70% water bestaat. De klank verspreidt zich langs het zenuwstelsel organen, weefsels en cellen. Daar waar vibraties verzwakt zijn door bv. ziekte, stress, brengen de kristallen klanken deze weer in balans. Dit wordt harmonische resonantie genoemd.

Naast geluidsgolven ontstaan ook lichtgolven bij het bespelen van de kristallen klankschalen. Lichtgolven zijn een hogere trilling van klank en dit werkt altijd samen. Klank en kleur activeren ons immuun systeem, geeft verlichting, ontspanning, vreugde, lichtheid.

Intentie van de musicus

Kristal, dus ook kristallen klankschalen zijn kennisdragers. Zij zijn gevoelig voor negatieve- en positieve trilling. Daarom is de intentie waarmee de kristallen klankschalen worden bespeeld belangrijk. Vooraf en tijdens het spelen van de schalen concentreer ik me altijd op liefde, compassie, heling in verbinding met de cliënt of een groep mensen die een meditatief concert bijwoont. De klanken nemen deze intentie mee in de geluidgolven die op hun beurt de mensen aanraken in lichaam een geest.

Ik gebruik de kristallen klankschalen in meditatieve concerten, en workshops. Op verzoek ook individueel.